Kaikki tietävät varmasti klassisen istunnan, jota jokaiseen ratsastusopukseen piirretään, jossa suora linja piirretään läpi ratsastajan. Mutta mitä jos emme kykene tähän? Jos asennon ylläpitäminen tuottaa kipua, jännitystä, turhautumista?
Hevonenkin voi tuntua kulkevan vinossa, kaahottaa, olla tahmea… Ei auta vaikka kuinka yritämme saada apuja läpi tai ehkä koemme joutuvamme käyttämään kovempia apuja kuin haluaisimme.
Ratsastajan palikoiden tulee olla päällekäin, mutta ensisijaisesti pyrimme siihen, että istunta on toimiva. Kivuton. Tasapainoinen. Turvallisen tuntuinen.
Kuinka sitten saavuttaa tämä? Muutos ei useinkaan ole helppoa, mutta aloitetaan yhdestä ja edetään siitä. Älä suotta ajattele epätoivoisesti lopputuloksen saavuttamista (mikä se sitten kullakin on), vaan keskity parantamaan yhtä, isointa asiaa ja katso mitä käy. Ennen kaikkea ja kaiken välissä, kokeile harjoittaa näitä:
- Hengitys
Jokainen meistä hengittää, se on varma. Niin kauan kun olemme hengissä, olemme kyenneet tähän. Mutta hengityksellä on suuri voima ja sen käyttöä kannattaa harjoitella. Hengityksestä saa rentoutta, mutta myös voimaa. Hengityksen voi ajatella täyttävän meidät kuin vesi lasin – se täyttää ensin meidät pohjalta, täyttäen mahan ja selän ja nousee täyttämään sitten meidän keuhkot. Voit ehkä tuntea kuinka kehosi muuttuu hieman, ehkä se siirtyi ihan hieman taakse. Tai ehkä se tuntui laajenevan joka suuntaan. Tai takamuksesi saattoi alkaa tuntua raskaammalta, ehkä jopa enemmän sieltä kannikoiden takaosalta. Jos hevonen tekisi tämän sinun perässä, niin voisit todeta tehneesi juuri puolipidätteen! Uloshengitystä voit ajatella monin eri tavoin, yksinkertaisimmillaan annat sen vain virrata ulos niin, että tunnet samalla vatsalihaksiesi hieman jäntevöityvän ja vakauttavan istuntaasi. Uloshengityksen erilaisista tekniikoista kerrotaan kurssin harjoituksissa lisää. - Maadoittuminen
Yhteys maahan, tuntea kuinka maan vetovoima vetää meitä puoleensa. Kuulosta yksinkertaiselta myös, ja sitähän se tavallaan onkin. Se vain täytyy tuntea, todella tuntea. Hengitys auttaa tähän. Saatoit jo tuntea takamuksesi muuttuvan raskaammaksi, leviävän, ottavan enemmän pinta-alaa hoitaakseen penkin tai satulan päällä. Siinä oli ensiaskel maadoittumiseen. Maassa seistessä meillä on helpompaa kyetä tuntemaan yhteys maahan, mutta kun nousemme hevosen selkään, jalkamme kadottaa yhetyden. Ratsain olisi tärkeää löytää maadoittuminen istunnan lisäksi myös jaloistaan, hahmottaa missä ja missä asennossa jalkamme ovat. Kurssilla teemme erilaisia harjoituksia maadoittumiseen, joista voi itselleen toimivimmat valita omaan säännölliseen käyttöön. - Keskittäminen
Tämä on se, josta kaikki voima tulee kehollesi. Se on hiljaista voimaa, pehmeää, vahvaa ja itsevarmaa. Sellaista, jonka ei tarvitse huutaa ja pullistella hauiksiaan. Tämä sijaitsee syvällä sisälläsi, navan ja häpyluun välisellä alueella. Kun olet saanut hengittämisesi kulkemaan ja maadoituksen virtaamaan, voi olla että tunnetkin jo keskustasi. Se voi tuntua raskaalta, lämpimältä, energialta.. Voit ehkä kyetä kuvittelemaan sille jonkin muodon, joka auttaa sinua visualisoinnissa. Onko se pallo? Mitä materiaalia se olisi? Onko se iso vai pieni vai jotain siltä väliltä? Onko se kimppu energiaa, sähköä? Valoa? - Energia ja aije
Energialla on monta muotoa. Se voi koskea sinun omaa energiaasi, mikä on sinun oma energiasi. Onko se rauhoittavaa, innostavaa, dominoivaa, vahvaa, alistuvaa? Se voi olla mitä vain. Se liittyy myös vahvasti sinun aikeisiisi, ajatuksiisi, tapaasi olla ja elää. Tämä on osuus, joka on hyvin henkilökohtainen ja vaatii itsetutkiskelua. Mutta se voi helpottaa monia tilanteita. Jos sinulla on helposti energiataso, joka on hyvin hiljaista, tasaista, matalaa, voi olla että jäät helposti huomaamatta. Voi olla, että sinun on vaikea saada liikkumaan hevosia, joilla on samanlainen energia? Tai korkean ja dominoivan energian ihmiset tuntuvat kävelevän ylitsesi? Kiihtyneet ja jännittyneet hevoset taas voivat rauhoittua kanssasi.
Energiatasoa voi myös opetella säätelemään. Joskus täytyy muokata omaa energiaa sen mukaan, kuka on vastaanottamassa sitä ja kuinka toisessa päässä reagoidaan. Energialla voidaan myös muokata hevosen tapaa liikkua. Sitä voi suunnata eri suuntiin ja liikuttaa hevosta. Sillä voi rauhoittaa hevosia sekä saada niitä aktivoitumaan.
Aije liittyy mielestäni vahvasti energioihin. Mitkä on sinun aikeesi? Kyse voi olla hyvin yksinkertaisesta asiasta, kuten että toivoisit siirtyväsi raviin hevosesi kanssa. Oletko selkeä aikeidesi kanssa? Aikeet voivat olla myös liian kaukana tulevasuudessa, ja eivät tässä ja nyt tapahtuvia. Aikeet voivat olla myös liian epäselvät tai keskittyä niihin skenaarioihin, joita pelkäät tai oletat tapahtuvan.
Selkeä aije ja tilanteeseen sopiva energia vie pitkälle!
Nämä kaikki osuudet toimivat yhdessä, yhtenäisenä kokonaisuutena, joista jokaista voi kuitenkin ajatella erikseen ja kehittää.
Kiinostuitko kuulemaan enemmän? Tuleva verkkokurssi tarjoaa sinulle mahdollisuuden tähän. Kurssi on sinulla käytössäsi niin kauan kuin tekniikka antaa sen olla olemassa ja saat myös uusia harjotteita sinne. Saat myös pääsyn facebook ryhmään, jossa kurssilaiset voivat pohtia asioita.